Laden Evenementen

Filmhuis Winsum: Godland (2022)

03 november 2023

Godland, Denmarken / IJsland, 2022, regie Hlynur Pálmason, 143 minuten.

Lucas, een jonge Deense priester reist in de negentiende eeuw af naar IJsland, dat toen onder Deens bestuur viel. Hij heeft de opdracht om in een afgelegen gemeenschap een kerk te bouwen. Maar in plaats van de korte veilige route over zee, neemt hij een zware route over land, zodat hij onherbergzame gebieden die nooit eerder gefotografeerd zijn, kan vastleggen op glasplaten.
Regiseur Palmason maakte de film in de sfeer van oude glasplaatfoto’s. De kleuren, composities en het bijzondere vierkante beeldformaat maken de film tot een groots visueel spektakel. En dan heb ik het nog niet eens over de adembenemende landschappen, die de film op zichzelf al de moeite waard maken.
Maar behalve mooi is de natuur vooral ook ongemeen hard en koud. En de mensen waarmee Lucas te maken krijgt, zijn wantrouwend en onwelwillend. Ragnar, de reisgids, is een ruig en stug type dat aan de ene kant de gestudeerde buitenstaander wantrouwt, maar van de andere kant ook geïnteresseerd lijkt in de priester. Weet de priester hoe een man als hij God kan vinden? Weet de priester het zelf wel? Waar is God überhaupt in dit onherbergzame land?
We krijgen geen antwoord. Wellicht liggen de antwoorden metaforisch verscholen in de prachtige beelden of in de macabere, haast surrealistische beelden van een steeds verder ontbindend paard.
Hoewel vaak raadselachtig, bevat Godland ook een laag met een duidelijke boodschap. Palmason, zelf van Deens-IJslandse afkomst, heeft een verhaal willen vertellen over misplaatste arrogantie van koloniale overheersers. De Denen beschouwden de IJslanders als een achtergebleven natuurvolk dat nodig beschaving moest worden bijgebracht. De voortdurende wrijving tussen de priester en de IJslandse natuur en bevolking stelt deze koloniale arrogantie aan de kaak. Deze laag stuwt het verhaal voort en maakt dat Godland -ondanks het trage tempo en spaarzame dialogen- van begin tot eind blijft boeien.

★★★★ ‘Godland is goddeloos en weerbarstig, IJsland zelf de plot’ Trouw
★★★★ ‘Formidabel historisch drama in IJslandse wildernis’ NRC

Reserveren kan via [email protected]

Share This Event

  • Dit evenement is voorbij.

Gegevens

Datum:
3 november
Tijd:
20:30 CET
Kosten:
€ 6
Evenement Categorie:

Locatie

De Blauwe Schuit Winsum
Warfstraat 1
Winsum, Nederland
+ Google Maps