In oktober en november viert Het Peloton in meerdere zalen in Groningen en Drenthe honderd jaar vrouwenkiesrecht, met Suffragette, onder regie van Annemiek Dijkstra. Een voorstelling over een gewone hardwerkende vrouw die extreme keuzes maakt. Op vrijdag 25 oktober en zaterdag 26 oktober om 20.00 uur in Cultureel Centrum de Blauwe Schuit in Winsum.

Honderd jaar geleden mochten vrouwen in Nederland voor het eerst stemmen. Daar ging een lange strijd aan vooraf, met Aletta Jacobs als bekende voorvechter. In Groot-Brittanniëwas dat Emmeline Pankhurst, met achter haar vele andere vrouwen: de suffragettes.

Deze voorstelling gaat over een van hen. Abby, een jonge moeder in Oost-Londen. Zij en haar man werken lange dagen in een wasserij. Abby wordt misbruikt, ze ziet misbruik, ze ziet dat vrouwen minder zijn dan mannen en ze mag niets doen.

Meer en meer raakt ze betrokken bij de suffragettes. Ze spreekt, demonstreert, wordt opgepakt en uitgespuugd. Ze twijfelt, krabbelt terug, maar kan toch niet anders dan doorgaan. Ze strijdt tot elke prijs voor vrouwenkiesrecht.

“Liever een rebel dan een slaaf!”

Kaarten kosten € 12,00 en kunnen gereserveerd worden via www.deblauweschuit-winsum.nl/agenda.