Treurspel voor drie docenten en één put

Dothan8401Wie kent niet het bijbelse treurspel van Joost van den Vondel, waarin Joseph door zijn broers in een put geworpen wordt en vervolgens als slaaf verkocht aan een handelskaravaan op weg naar Egypte? Broederhaat en afgunst liggen ten grondslag aan de verziekte verhouding tussen Joseph en zijn broers. Maar tevens spelen twijfel en wroeging over hun laffe daad een belangrijke rol. Het zijn universele elementen die deze tragedie tot een verhaal van alle tijden maken.

Toneelgroep Het Volk maakte een ingrijpende bewerking van dit klassieke drama door een nieuwe eigentijdse hertaling en achtergrond te creëren. Drie docenten in het hoger onderwijs proberen hun studenten dit bijbeldrama voor te schotelen. De persoonlijke problemen van de docenten drukken tijdens de uitvoering een dominante rol op het spel. Hoe men ook zijn best doet, steeds weer blijken privéproblemen een gedegen uitvoering in de weg te staan. De verziekte verhoudingen binnen het  lerarentrio blijken verbazingwekkend parallel te lopen met de bijbelse broedertwist en machtstrijd.

Het Volk in Dothan kan dan ook met recht een dubbeltragedie genoemd worden.

In 2016 bestaat Stichting Toneelgroep Het Volk 40 jaar. 
Het gezelschap heeft besloten om dit memorabele jubileum op te luisteren met de reprise van Het Volk in Dothan (1996), één der beste en meest gelauwerde stukken uit zijn bestaan.

Kaartverkoop via de SKKW (info@skkw.nl).