Zaterdag 15 april jl. organiseerde het Provinciaal Jeugdorkest Groningen voor de vijfde keer het Jeugdorkestenfestival en dit keer in het bijzonder sfeervolle Cultureel Centrum De Blauwe Schuit in Winsum.

Het Provinciaal Jeugdorkest Groningen (PJOG) is een orkest dat inmiddels bijna 25 jaar een ontmoetingsplek is voor jonge blaasmuzikanten uit de provincie Groningen. Hoe goed deze verbinding werkt blijkt uit het feit dat één van de dirigenten die meedeed aan het Jeugdorkestenfestival, Stefan de Groot van jeugdorkest Juliëtte uit Aduard, zelf oud-lid is van PJOG.

Diverse jeugdorkesten namen deel aan festival, zoals vaste deelnemers Trifonia uit Warffum/Winsum en Juliëtte uit Aduard, maar daarnaast was er ook een nieuwe deelnemer, het jeugdorkest van fanfare Euphonia uit Wijnjewoude.

De deelnemende jeugdorkesten hadden 25 minuten om hun beste kunnen te laten horen aan het aanwezige publiek en aan de eenmansjury van die dag, Wilbert Zwier.

De publieke belangstelling voor het festival was groot en bestond naast de toegestroomde familie, vrienden en bekenden van de deelnemende muzikanten, ook uit muziekliefhebbers uit Winsum en omstreken. De dag werd afgesloten met een concert van het PJOG met bekende werken, zoals de filmmuziek van Pirates of the Caribbean en een arrangement van het bekende nummer Danny Boy. Voor de gelegenheid werd het orkest versterkt met de dirigenten van de deelnemende jeugdorkesten en de eenmansjury.

“Ik was zeer onder de indruk van het niveau van de deelnemende orkesten en heb met veel plezier voor ieder orkest een mooi juryrapport geschreven”, aldus jurylid Wilbert Zwier.

Naast het juryrapport ontving ieder orkest ook een beker als bewijs van deelname aan het Jeugdorkestenfestival 2017.

Miente Pietersma, medeorganisator en bestuurslid van PJOG: “De opzet om tijdens het festival jeugdorkesten kennis te laten maken met PJOG en met elkaar is meer dan gelukt. We kijken terug op een zeer geslaagde editie van het Jeugdorkestenfestival en hopen volgend jaar weer terug te zijn om deze traditie voort te zetten.”

Jeugdorkesten zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Meer informatie? Kijk dan eens op de websites van de deelnemende jeugdorkesten.