Jong Iovivat uit Ezinge, Feerwerd, Garnwerd en Winsum hebben voor u drie prachtige stukken in petto! Maar liefst 36 spelers tussen de 9 en 16 jaar – en één jeugdig maar iets ouder meisje – spelen in mei een klassiek en twee eigen(tijdse) werken.

De basisschooljeugd speelt ‘Granny Smit en de mysterieuze toverspiegel’. Een spannend en grappig sprookje voor jong en oud, geschreven en geregisseerd door José Timmer. De jongste middelbare scholieren spelen Hexpositie, een eigen werk van Anka Roggeveen die ook zelf regisseert. In Hexpositie wordt u meegenomen in de avonturen van een klas van d’Olle Schoul. Beide stukken zijn samen te zien op zaterdag 20 mei vanaf 19:30 uur en op zondag 21 mei vanaf 15:00 uur in de Blauwe Schuit in Winsum.

Granny Smit en de mysterieuze toverspiegel
“Wat een troep hier op het dorpsplein!”, de burgemeester van het dorp is niet blij en roept enkele dorpsbewoners bij elkaar om verhaal te halen. De dorpsbewoners weten van niks en iedereen is stomverbaasd over de grote spiegel die ineens prominent op het dorpsplein staat. Ondanks dat het plein er van opfleurt, gebeuren er sinds de komst van de spiegel mysterieuze dingen. Dorpsbewoners raken spullen kwijt, mensen verdwijnen en schaap Jitske slaat er ook wat van op hol. En wat is dat met die tikkende klok? Granny Smit, de heks van het dorp, weet altijd voor alles een oplossing, maar ook zij is ineens spoorloos verdwenen. Toch is haar toverboek dichterbij dan je denkt, ook al weten bijna alle dorpsbewoners dit niet. Ennuh… Je weet toch dat je noooooit van een vreemde appel moet eten? En ook, dat je noooooit de spiegelranden van een vreemde spiegel moet aanraken? Het gebeurt toch… met alle gevolgen van dien!
Kom kijken naar Auke van der Baan, Linde Bos, Martijn Terpstra, Nine Dingemanse, Flo Malfliet, Fenje Kocken, Sheila Frugte, Berder de Jong, Marit Wubbema, Joost Venema, Leonie Terpstra en Carla van der Moolen.

Hexpositie
In de middeleeuwen waren heksen een ware rage, maar dat is ver verleden tijd… Toch?
De klas van scholengemeenschap d’Olle Schoul gaat op onderzoek uit. Huize Dreutel openbaart haar geheimen of… Is het een valsstrik?
Bestaan ze nog? De bloeddorstige vampiers, de eenhoofdige monsters, de kwade heksen?
Slecht weer wordt code oranje… Maar wat als het code rood is… En wat als de toiletjuffrouw de redster in nood is?
Waarom gaat Lola niet mee en…
Wie zijn de single ladies van Beyoncé?
Voor velen een vraag… Voor de toeschouwer een spel… of niet!
Geniet van het spel van Stefan De Jong, Lotte Van Der Meer, Anna De Jong, Margot Groeneveld, Mirte Zwartenkot, Jeske Voogd, Ida Boxum, Inez Wubbema, Charissa Postema, Inez Wubbema en  Tibor De Jong.

De oudste jeugdgroep speelt de klassieker Hamlet (Shakespeare) met een modern tintje, in het kerkje op Oostum. De regie is in handen van Grytha Visser. Dajo Malfliet, Jasmijn van der Meer, Ruben van der Meer, Josefien Zeegers, Emma Zeegers, Silke Voogd, Yara Wubbema, Hannah van der Schaaf, Maren Mulder en Elske Bos spelen op vrijdag 12 mei om 20 uur, zaterdag 13 mei om 15 uur en nogmaals om 20 uur, vrijdag 19 mei 20.00 uur en zaterdag 20 mei om 15 uur.

Hamlet
Het moderne tintje is dat de mannelijke rol van Polonius – de vader van het meisje dat verliefd is op Hamlet, Ophelia – vervangen is door twee vrouwelijke speelsters. ‘Polonia’ is dus de moeder van Ophelia. Zij vormt een ministersduo met Cecilia. Dit geeft een andere draai aan de moord op Polonia.
Hoe was het ook alweer… Hamlet is de zoon van de voormalige koning Hamlet. De koning is overleden aan een slangenbeet toen hij in de tuin aan het slapen was.
Hamlet is kapot van de dood van zijn vader. Des te meer is hij verbolgen over het feit dat zijn moeder al heel snel na de dood van haar man trouwt met haar zwager, Claudius, Hamlets oom. De restjes van het warm buffet van de begrafenis doen dienst als koud buffet bij de trouwerij!
Hamlet ontmoet de geest van zijn vader die hem vertelt dat hij is vermoord door zijn eigen broer, omdat die op de troon en op de koningin aasde.
Hamlet pretendeert gekte om de waarheid te achterhalen…