Op donderdag 9 januari 2020 houdt kunsthistorica Margaret Breukink wederom een lezing in Cultureel Centrum de Blauwe Schuit in Winsum, dit keer over Monet, Tuinen van verbeelding. De lezing is een mooie Inleiding bij de gelijknamige tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag (12 oktober 2019 t/m 2 februari 2020). “Mijn ingrediënten voor een goede lezing zijn passie, humor, vertelkunst en prachtig beeldmateriaal”, vertelt Margaret Breukink op haar website. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur.

Bron: ‘Blauweregen’ van Claude Monet, Gemeentemuseum Den Haag

Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet (1840-1926)? Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien en zich verloren in de spiegelingen, niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt? In Nederland was de laatste grote tentoonstelling van Monet in 1986 in het Van Gogh Museum. Een groot deel van zijn beroemde ‘tuinen’, die een belangrijke impact hadden op kunstenaars als Rothko en Pollock, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond. Hoog tijd voor een groots eerbetoon. In de expositie in het Gemeentemuseum Den Haag worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is het stralende middelpunt.

Margaret Breukink heeft na haar studie kunstgeschiedenis in Utrecht ruime ervaring als docent opgedaan aan de Rijksuniversiteit Utrecht en aan de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs te Amsterdam. Dat maakt het voor haar mogelijk om het publiek op een gedegen, maar uiterst plezierige manier mee te nemen in de wondere wereld van de kunst. Als enthousiaste verhalenverteller verrijkt ze haar verhalen met uitstapjes naar literatuur, muziek, (sociale) geschiedenis, politiek en andere invloeden die van belang zijn om een kunstwerk en een kunstenaar in zijn tijd te kunnen plaatsen.

Kaarten

Kaarten voor de lezing zijn online te reserveren via www.deblauweschuit-winsum.nl en kosten 12,50 euro (incl. een consumptie) en 10 euro (incl. een consumptie) voor cursisten van het atelier van Marleen Bakker en Renate Martini in de Blauwe Schuit. De kaarten kunnen worden afgerekend aan de deur.

Excursie

Het atelier van Marleen Bakker en Renate Martini organiseert op zaterdag 18 januari 2020 een dagexcursie naar de Monet tentoonstelling in Den Haag. Hiervoor zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor meer informatie: renate_martini@hotmail.com.